Svijet
8

Crveni križ: Broj poginulih u tajfunu Haiyan preći će 1.000

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Broj smrtno stradalih u tajfunu Haiyan, koji je pogodio centralna područja Filipina, porastao je na 138, a generalni sekretar Crvenog krsta Filipina Gwen Pang izjavio je u subotu da će broj smrtno stradalih preći hiljadu.

Tajfun, koji je pogodio šest otoka u centralnim dijelovima Filipinskog arhipelaga, nanio je veliku štetu stotinama stambenih objekata, posebno onim koji se nalaze na morskoj obali. Prema lokalnim vijestima, najveći broj mrtvih je na otoku Leyte, koji je i najteže pogođen, a tajfun se dalje kreće prema Vijetnamu.

Ministar unutrašnjih poslova Filipina Mar Roxas potvrdio je da su neka područja ostala bez struje i pitke vode, te da su prekinute sve komunikacije, dok vlasti ulažu napore da se dopremi pomoć tim područjima.

On je cijelu situaciju opisao kao tragediju. Američki državni sekretar John Kerry je kazao je da je SAD spreman pomoći Filipinima, te da je poslana ekipa koja će pomoći filipinskim vlastima.

Tajfun je imao uticaj na oko četiri miliona ljudi, a oko 800.000 osoba bilo je primorano napustiti svoje domove.

Tajfun Haiyan se kreće ka Vijetnamu i očekuje se da će tu zemlju pogoditi sutra, a u toku je evakuacija više od 200 hiljada Vijetnamaca. Japan također očekuje da će biti pogođen tajfunom.