SAD
0

Crowley se izvinio Libiji zbog arogantnih komentara

FENA
Philip J. Crowley
Philip J. Crowley
Glasnogovornik američkog State Departmenta Philip Crowley izvinio se zbog arogantnih komentara koje je prošlog mjeseca uputio na račun libijskog lidera Moamera Gadafija.

"Razumijem da su moji osobni komentari shvaćeni kao lični napad na predsjednika (Gadafija). Ti komentari ne predstavljaju američku politiku i nisu imali za cilj da vrijeđaju. Izvinjavam se ako su tako shvaćeni", rekao je Crowley u utorak na konferenciji za novinare.

On je također kazao da žali što je ovaj spor narušio odnose dviju zemalja, istaknuvši da će pomoćnik američke državne tajnice za Bliski istok Geoffrey Feltman posjetiti Libiju sljedeće sedmice radi konsultacija, javio je Reuters.

Glasnogovornik State Departmenta je Gadafijev govor od 25. februara, u kome je libijski lider pozvao ne džihad protiv Švicarske, uporedio s njegovim obraćanjem Generalnoj skupštini UN-a prošle godine, koje je trajalo sat i po.

"To me je podsjetilo na taj dan u septembru, jednu od nezaboravnih sjednica Generalne skupštine UN-a – mnogo riječi i mnogo papira koji lete svuda okolo, bez mnogo smisla", rekao je Crowley.

Libijsko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je ranije da će ovaj spor ako izostanu određene mjere, "negativno utjecati na političke i ekonomske odnose dviju zemalja".

Dužnosnik nacionalne libijske naftne kompanije NOC prošle sedmice je šefovima američkih naftnih poduzeća u Libiji rekao da bi se diplomatski spor s Washingtonom mogao negativno odraziti na američke kompanije u toj sjevernoafričkoj zemlji.