Svijet
19

Crni utorak u Francuskoj: Protesti taksista, kontrolora, državnih službenika...

Klix.ba
(Foto: EPA)
Francuski taksisti protestuju danas u blizini Pariza zbog uslova rada, ali i konkurencije koju im predstavlja servis za prevoz putnika Uber.

U toku protesta zapalili su vatru na dijelovima autoputa, a policija je bila primorana da na njih ispali suzavac. Na ovom protestu na "crni utorak" blokirane su ključne ceste i zapaljene gume, a štrajku taksista spontano se pridružuju kontrolori aviosaobraćaja, državni službenici, uposlenici u bolnicama i prosvjetni radnici.

Na aerodromu Orly jedan demonstrant je povrijeđen u nogu kada je pokušavao spriječiti prolazak autobusa sa putnicima. Policija je objavila da je vozač autobusa uhapšen, prenosi AFP.

Borba za opstanak

Blizu 300 taksista,bijesnih zbog konkurencije koju čine nelicencirani taksisti s privatnim automobilima, blokirali su obilaznicu oko glavnog grada Francuske na zapadnom dijelu, zapalili vatre i bacali dimne bombe. Na različitim lokacijama u Parizu i oko njega protestuje ih blizu 1.200, a njihove kolege u Toulouseu, Lilleu i Marseilleu također su na ulicama svojih gradova u znak podrške.

"Radi se o našem opstanku. Muka nam je od sastanaka i pregovora", kazao je glasnogovornik sindikata taksista Ibrahima Sylla. Policija je dosad uhapsila 19 demonstranata.

Haos prema aerodromima Orly i Charles de Gaulle uzrokovao je otkazivanje svakog petog leta jer i kontrolori aviosaobraćaja žele bolje plate i uslove rada. Iz kompanije Air France su poručili da će poštovati svoj red vožnji, ali da ne mogu isključiti mogućnost otkazivanja letova u posljednjim trenucima. Putnici su upozoreni da bi pristup pariskim aerodromima, kao i onima u Toulouseu i Bordeauxu na jugoistoku, te Marseilleu na jugu mogao biti poremećen.

Poremećaj u aviosaobraćaju

Kompanija EasyJet je prijavila otkazivanje 35 letova, uglavnom u Francuskoj, ali i one ka Švicarskoj, Italiji i Španiji ili iz ovih zemalja. Sindikat kontrolora aviosaobraćaja poručio je da žele biti izuzeti iz predloženih izmjena računanja plata koje bi smanjile njihovu kupovnu moć.

U međuvremenu, blizu 5,6 miliona državnih službenika u Francuskoj pozvano je da dignu glas protiv reforme rada predložene u septembru prošle godine jer utječu na plate i napredovanje u karijeri. Ovog utorka protestuju i vaspitači i nastavnici u osnovnim školama tražeći veće plate.