Svijet
7

Crni rekord: U Italiju u 24 sata došlo 4.200 migranata, 17 ljudi poginulo

Klix.ba
Tokom jučerašnjeg dana čak 4.200 migranata došlo je do obale Evrope putem Sredozemnog mora, dok ej najmanje 17 osoba poginulo tokom putovanja u neadekvatnim brodovima i čamcima.

Broj prispjelih migranata iz Afrike definitivno je 24-satni rekord u posljednjih nekoliko godina. Iako je većina migranata do Evrope došla relativno sigurno, njih 300 spašeno je iz mora, javlja italijanska Obalska straža.

Spašavanje koje je organizovano u petak vodila je italijanska Obalska straža uz pomoć irskih i njemačkih brodova pod zastavom Frontexa, EU agencije za brigu o granicama.

Slična akcija spašavanja desila se u četvrtak kada je kod obala Sicilije spašeno 700 migranata iz Libije. Prije jučerašnjeg dana, rekord u broju spašenih osoba zabilježen je 12. aprila kada je na kopno dospjelo 3.790 migranata, a drugog maja do evropskog kopna došlo je 3.690 ljudi.

Samo od prvog januara 2015. godine 40.000 migranata uglavnom iz Sirije i Eritreje dospjelo je u italiju pomoću brodova i čamaca, javlja Međunarodna organizacija za migracije IOM.