Kardinali će ponovo glasati sutra
274

Crni dim izašao iz dimnjaka Sikstinske kapele, papa danas nije izabran

Klix.ba
Iz dimnjaka na Sikstinskoj kapeli u Vatikanu večeras je u 19.40 sati pušten crni dim, što znači da novi papa nije izabran u prvom glasanju.

Više hiljada vjernika okupilo se na Trgu svetog Petra i posmatrali su ovaj prastari ritual.

Nakon što su se molili za božansku uputu, kardinali su položili zakletvu na latinskom da neće otkriti detalje svojih razmatranja. Zatim su se osamili iza teških drvenih vrata kapele.

Niti jedna konklava u moderno doba nije odlučila o novom papi nakon prvog dana vijećanja, a neki kardinali su ranije ove sedmice špekulisali da će izbor za nasljednika pape Benedikta XVI, koji je iznenada dao ostavku prošlog mjeseca, potrajati četiri do pet dana.

Takozvani "Prinčevi Crkve" provest će noć u rezidenciji Svete Marte prije nego što će se u srijedu ujutro vratiti u Sikstinsku kapelu kako bi nastavili glasanje za novog poglavara rimokatoličke crkve.

Do izbora novog poglavara, njihova jedina komunikacija s vanjskih svijetom bit će dim iz dimnjaka Kapele - crni dim će izaći ako se ne izabere novi papa nakon završetka glasanja, a bijeli dim kada se izabere poglavar.