Svijet
0

Crna Gora ukida obavezni vojni rok

FENA
Crnogorski predsjednik Filip Vujanović priopćio je u srijedu da je donio odluku o ukidanju obaveznog služenja vojnog roka, te da će vojska ubuduće biti potpuno profesionalna, javlja Hina.

Vujanović je rekao da je odluku o ukidanju redovnog vojnog roka i potpunoj profesionalizaciji vojske donio nakon konsultacija s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, koji obavlja i funkciju ministra obrane, te načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore generalom Jovanom Lakčevićem.

"Od danas se neće služiti vojska Crne Gore, već će se u njoj zapošljavati. Mladi u Crnoj Gori će ubuduće umjesto vremena provedenog u vojsci moći nastaviti školovanje, radno se angažirati ili se posvetiti drugim korisnim aktivnostima", kazao je Vujanović na konferenciji za novinare.

Crnogorski predsjednik je rekao da je uvjeren kako će crnogorska vojska već ove godine biti u Partnerstvu za mir NATO-a.

On je rekao da su pripremljeni zakoni o vojsci i obrani i najavio njihovo usvajanje na prvoj sjednici nakon formiranja novog crnogorskog parlamenta.

Lakčević je najavio je da će svi regruti koji su u vojsci biti vraćeni kućama do 5. rujna. On je dodao da će crnogorska vojska imati 2,500 pripadnika, što je u skladu sa "strateškim opredjeljenjima Crne Gore i njenim materijalnim mogućnostima".