Svijet
0

Crna Gora prvi put samostalno pregovara s EU

FENA
U Podgorici je u utorak počeo treći službeni krug pregovora predstavnika Europske komisije (EK) i Crne Gore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, razgovorom o poglavlju koje se odnosi na sektor pravosuđa, sloboda i sigurnosti.

Direktor u općoj upravi za proširenje Europske komisije (EK) Reinhard Priebe istaknuo je kako će se do kraja godine, "nakon službenih i tehničkih rundi pregovora, vidjeti dokle se stiglo u pregovorima i napretku reformi u Crnoj Gori", ne navodeći pritom kada će biti završeni pregovori s Crnom Gorom o Sporazumu stabilizaciji i pridruživanju

Priebe nije htio komentirati nagađanja po kojima bi Crna Gora mogla ući u EU 2012. godine, zajedno s Hrvatskom. "Nismo protiv visokih ambicija bilo koje države, ali sljedeći korak je zaključivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i uvid u njegovu implementaciju", kazao je.

Priebe nije rekao kakvo će biti izvješće EK o Crnoj Gori koje se očekuje u studenom jer ono još nije završeno. "Mislim da će izvješće biti kombinacija kritika o određenim pitanjima, ali i zadovoljstva zbog učinjenog od prošle jeseni. Svakako će biti izraženo zadovoljstvo zbog glatkog održavanja referenduma i parlamentarnih izbora", rekao je.

Ministrica za gospodarske odnose s inozemstvom i europske integracije Gordana Đurović objasnila je da je riječ o prvoj službenoj rundi pregovora u neovisnoj Crnoj Gori, zbog čega je njihov tijek usredotočen na promjene prije dogovorenih poglavlja.

Đurović drži da se pregovori mogu zaključiti do kraja godine te da je to izniman napredak za Crnu Goru s obzirom na njezinu veličinu, kapacitete, i sve što je ostvareno na putu obnove državnosti.