Svijet
0

Crna Gora obilježava svoj prvi Dan neovisnosti

FENA
Crna Gora obilježava u ponedjeljak svoj prvi Dan neovisnosti, a tim povodom su se u nedjelju navečer na Cetinju na prigodnom svečanosti okupili najviši predstavnici crnogorske zakonodavne i izvršne vlasti, diplomatskog zbora te istaknuti predstavnici društvenog i političkog života Crne Gore.

"Crnogorsku državnu misiju smo izvršili i oživjeli državnu stvarnost, ostvarili gotovo stoljetni san naših predaka," kazao je na svečanosti crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

On je podsjetio da je cjelokupni tijek crnogorskog državnog osamostaljenja protekao bez i najmanjeg incidenta.

"Bila je to pobjeda svih, još jedna pobjeda Crne Gore. Demokratski svijet na tome nam je odao priznanje", kazao je Vujanović dodajući da država nije sama sebi cilj, već je samo nužan uvjet cjelovite, dovršene, demokratske konstitucije naroda i građanina.

"Liberalna demokracija, tržišna ekonomija, vladavina prava, vrijednosti su i sadržaji za koje su prethodne Crne Gore bile prikraćene", kazao je crnogorski predsjednik. On je istaknuo da se Crna Gora ponosi svojim manjinskim narodima i njihovim osjećajem nedjeljivosti i pripadnosti Crnoj Gori te da su "svi u Crnoj Gori, i Crnogorci, i Srbi, i Bošnjaci, i Muslimani, i Albanci, i Hrvati, i Romi, politički i jednakopravno uvaženi, ali kao stupovi moderne, novonastale građanske Crne Gore".

Crnogorski predsjednik upriličio je potom svečani prijem povodom Dana neovisnosti.

Današnjim praznikom obilježava se prva godišnjica referenduma na kojemu je nakon 88 godina Crna Gora obnovila svoju državnost. Održavanju referenduma prethodili su pregovori predstavnika blokova za neovisnost i za zajedničku državu sa Srbijom, u kojima je ispred Europske unije posredovao slovački diplomat Miroslav Lajčak. Crnogorsku neovisnost poduprlo je na referendumu, 55,5 posto građana.

Crnogorska Skupština usvojila je nedavno zakon po kojemu je 21. svibnja proglašen Danom neovisnosti Crne Gore.