Svijet
0

Crna Gora dobila novi ustav

FENA
Crna Gora je u petak dobila novi Ustav, prvi nakon stjecanja neovisnosti, i to nakon četverodnevne rasprave i skoro tromjesečnog usuglašavanja.

Novi najviši pravni akt Crne Gore podržalo je 55 zastupnika čime je osigurana dvotrećinska većina u parlamentu tako da neće biti potrebe za raspisivanjem referenduma za njegovo potvrđivanje, što je bila jedna od mogućnosti za donošenje Ustava.

Za novi Ustav i Ustavni zakon za njegovu provedbu glasovali su zastupnici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije, Hrvatske građanske inicijative te oporbenih stranaka - Pokreta za promjene, Bošnjačke stranke i Liberalne partije.

Zastupnici Srpske liste, Socijalističke narodne partije, Narodne stranke i Demokratske srpske stranke glasovali su protiv jer u tekst Ustava nisu ugrađeni njihovi zahtjevi. Trojica zastupnika albanskih stranaka- Albanske alternative, Demokratskog saveza Albanaca u CrnojGori i Demokratske unije Albanaca nisu sudjelovala u glasovanju.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izrazio je zadovoljstvo što je parlament donio Ustav koji će Crnoj Gori biti "temelj pravnog sustava i funkcioniranja njenih institucija".

Novim Ustavom Crna Gora je određena kao građanska država u kojoj je službeni jezik crnogorski s mogućom uporabom srpskog, hrvatskog bosanskog i albanskog. U Ustavu se ne spominje ni jedna religija ni vjerska zajednica već se građanima jamči pravo na slobodu vjeroispovijesti.

Ustav također svim građanima jamči crnogorsko državljanstvo koje su stekli do 21. svibnja prošle godine kad je održan referendumu o neovisnosti Crne Gore. Uz to priznaje i pravo na dvojno državljanstvo o čemu bi Crna Gora trebala potpisati sporazume sa zemljama koje su

za to zainteresirane.