Članstvo u EU
0

Crna Gora će aplicirati do kraja godine

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Crna Gora će do kraja godine aplicirati za članstvo u Evropskoj uniji (EU), ali je od rokova važnije kvalitetno ispunjavanje evropskih standarda na domaćem terenu, izjavio je danas premijer Milo Đukanović.

On je kazao da je odgovornost za odluku o apliciranju za članstvo u EU na Vladi Crne Gore, dodavši da se rok podnošenja aplikacije, u javnosti, "pretjerano doživljava kao sudbinsko pitanje".

"Smatramo da je ovo trenutak kada Crna Gora treba da napravi sljedeći iskorak na putu do svog cilja - punopravnog članstva u EU", rekao je Đukanović u intervjuu Radiju Crne Gore.

Predsjednik crnogorske vlade je naveo da ne misli da je presudan termin kada jedna država aplicira za članstvo u EU, već je mnogo važnije realiziranje ekonomskih i demokratskih reformi.

"Nakon što apliciramo, u principu, proći će ne kraće od godinu da Crna Gora dobije status kandidata. Ne zato što mi nećemo biti u stanju da izvršimo obaveze za kraće od godinu, nego prosto to je procedura koja se podrazumijeva u EU", rekao je Đukanović.

On je ukazao da nakon dobijanja termina, pregovori sa Evropskom komisijom mogu potrajati godinama.

Sada se, rekao je Đukanović, pregovara o terminima u kojima se započinju procedure.

"Da li je to septembar ili decembar nema nikakvu presudnu važnost sa stanovišta onoga što je ostvarivanje konačnog cilja Crne Gore, a to je punopravno članstvo u EU", istakao je Đukanović.

"U prvom planu mora da nam bude kvalitet procesa reformi koje obavljamo u Crnoj Gori. Ako mi kvalitetno vodimo ekonomske i demokratske reforme, onda ćemo proizvoditi to što nam je cilj, a to je bolji kvalitet života građana Crne Gore", naveo je on. Đukanović je rekao da nema sumnje da je to "dvostrani proces" jer, kako je dodao, nije manji interes Evrope da Crna Gora bude u njenom sastavu, od interesa Crne Gore da bude u sastavu EU.

Crnogorski premijer je najavio da će se sutra u Bruxellesu sastati s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Javijerom Solanom, a jedna od tema razgovora bit će i redovni godišnji izvještaj Evropske komisije o učinku Crne Gore na putu evropskih integracija.

On je napomenuo da se iz nezvanične verzije tog izvještaja konstatira progres Crne Gore u gotovo svim oblastima, ali da postoje i kritičke, možda, kako je rekao, i pretjerano kritičke ocjene, o stanju korupcije i reformi pravosuđa, prenio je Tanjug.

"Nama se čini da je na planu suzbijanja korupcije napravljen značajan napredak u Crnoj Gori, kao i da su stvorene sve pretpostavke za rehabilitaciju sudske vlasti", kazao je on.

Đukanović je najavio da će u Bruxellesu razgovarati i sa generalnim sekretarom NATO-a Jaapom de Hopom Schefferom o procesu euroatlantskih integracija zemlje i dodao da očekuje da će Crna Gora poziv za Akcioni plan za članstvo u atlantskom savezu dobiti na samitu u aprilu naredne godine.