Svijet
44

Crkvena zvona širom svijeta zvone za civilne žrtve u Alepu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Crkve širom svijeta pridružile su se helsinškoj parohiji da zvonjavom svojih zvona svakodnevno odaju pomen civilima ubijenim u sirijskom gradu Alepu.

Crkvena zvona su počela zvoniti 12. oktobra u luteranskoj parohiji Kallio u Helsinkuiju, nakon intenziviranog ruskog i sirijskog bombardovanja dijelova Alepa pod pobunjeničkom kontrolom.

"Nakon što smo tog dana pročitali vijesti o Alepu odlučili smo da zvonimo zvonima u 17 sati kako bi odali počast poginulima. Prvo sam zatražio od nekoliko lokalnih crkava da nam se pridruže", izjavio je Reutersu Teemu Laajasalo, vikar parlohije Kallio.

Uskoro se stotine crkava širom zemlje i Evrope pridružilo inicijativi. Evangelistička Luteranska crkva Finske uspostavila je website "Zvona za Alepo" kako bi stvorila listu učesnika.

Sudeći po siteu, više od 500 crkava iz 20 zemalja, među kojima su Britanija, Sjedinjene Države i Australija, pridružilo se inicijativi. Zvona će nastaviti da zvone svakodnevno do 24. oktobra, Dana Ujedinjenih nacija.

"Svi smo svjedoci katastrofalnih dešavanja u Alepu a istovremeno se osjećamo bespomoćnim zbog složenosti situacije. Zvonjavom želimo da se naši glasovi čuju i da daju nadu u bolju budućnost", kazao je Laajasalo.

U finskim crkvama, zvona se tradicionalno oglase kada se kovčeg s pokojnikom iznese iz crkve nakon službe.

Posljednji put kada su zvona na crkvama širom zemlje zvonila bio je na sahrani bivšeg finskog predsjednika Urho Kaleva Kekkonena u 1986. godine.