Papa u Portugalu
0

"Crkva uči živjeti u globalnom svijetu"

FENA
Papa Benedikt XVI (Foto: AP)
Papa Benedikt XVI (Foto: AP)
Katolička crkva uči kako živjeti s "drugim istinama" i nastavlja istodobno propovijedati kršćansku vjeru, rekao je papa Benedikt XVI. u srijedu u Lisabonu i pohvalio slavnu povijest te zemlje u širenju kršćanskog nauka diljem svijeta, prenose agencije.

"U svojoj privrženosti vječnom obilježju istine, Crkva je u procesu učenja kako živjeti s drugim istinama i s istinama drugih", rekao je pred intelektualnom elitom Benedikt XVI drugog dana četverodnevne posjete Portugalu, prenosi agencija dpa.

Američka agencija Associated Press ističe da je Papa u utorak dosad najjasnije priznao crkvenu krivnju za seksualna zlostavljanja kada je rekao da "oprost" ne može zamijeniti "pravdu".

U srijedu je pak Benedikt XVI pozvao na ponovno otkrivanje kršćanskog naslijeđa, što je ključna poruka sve sekularnijoj Evropi.

Budu li kršćani "zanemarivali svoju vjeru, izgubit će se u labirintu vremena i povijesti, lišeni jasno definiranih vrijednosti i velikih ambicija", rekao je Papa filmskim redateljima, piscima, akademicima, liječnicima, predstavnicima nekatoličkih skupina.

U Portugalu se 90 posto stanovnika izjašnjava katolicima, no postotak praktičnih vjernika opada.

Papa je razgovarao i s premijerom Joseaom Socratesom, koji je na čelu liberalizacije zakona o pobačaju i istospolnih bračnih zajednica.

Portugalski parlament glasao je za istospolne bračne zajednice i ako predsjednik Republike ne uloži veto, Portugal će postati šesta evropska zemlja koja ozakonjuje istospolni brak.

Papa je u utorak navečer predvodio misu na otvorenom pred 280.000 vjernika, a kasnije u srijedu putuje na hodočašće u marijansko svetište Fatimu, 120 kilometara sjeverno od Lisabona, prenijela je Hina.