Svijet
0

CPJ: U Sjevernoj Koreji najveća cenzura medija

FENA
Sjeverna Koreja nalazi se na vrhu liste 10 zemalja, među kojima su i tri bivše sovjetske republike, sa najvećom cenzurom na svijetu, saopćio je u srijedu Komitet za zaštitu novinara (Committee to Protect Journalists - CPJ) - nezavisna, neprofitna organizacija iz New Yorka koja radi na zaštiti slobode štampe u svijetu.

U saopćenju CPJ-a, objavljenom uoči obilježavanja Svjetskog dana slobode medija, navodi se da poslije Sjeverne Koreje slijede Mianmar, Turkmenistan, Ekvatorijalna Gvineja, Libija, Eritreja, Kuba, Uzbekistan, Sirija i Bjelorusija.

"Stanovnici ovih zemalja su praktično izolirani od ostatka svijeta zbog autoritarnih vladara koji sputavaju rad medija i zadržavaju informacije restriktivnim zakonima i zastrašivanjem", istaknula je u saopćenju izvršna direktorica Komiteta Ann Cooper, prenijela je agencija DPA.

U saopćenju, objavljenom u sjedištu Ujedinjenih naroda, navodi se da rezultati analiza o cenzuri ukazuju da vlade 10 spomenutih zemalja imaju totalnu kontrolu nad štampanim i elektronskim medijima.