Kanada
0

Čovjek prenio virus gripa na svinje

SRNA
Svinje na jednoj farmi u Kanadi zaražene su novim virusom gripa tipa A /H1N1/ i sada su u karantinu, rekli su zvaničnici, dodajući da je virus na životinje navjerovatnije prenio radnik na farmi koji je nedavno posjetio Meksiko.

Ova vrsta gripa česta je među svinjama i njihovo meso ne predstavlja opasnost po zdravlje čovjeka, rekao je Brajan Evans, potpredsjednik Kanadske agencije za inspekciju hrane.

Zvaničnici vjeruju da su se svinje na farmi u provinciji Alberta zarazile od jednog radnika na farmi koji je nedavno posjetio Meksiko i razbolio se po povratku u Kanadu.

Radnik na farmi se oporavio kao i oko 200 svinja, rekli su zvaničnici, dodajući da nijedna životinja nije uginula i da se bolest nije proširila izvan farme.

Evans je rekao  da u normalnim okolnostima činjenica da svinje imaju grip ne izaziva reakcije i manje više je uobičajeno, međutim sada  je situacija drugačija nakon epidemije u Meksiku. On je dodao da je oko 10 odsto  od 2 200 svinja na farmi zaraženo.

"Šansa da ove svinje prenesu virus na čovjeka je veoma mala", rekao je on.

Vjeruje se da je svinje na farmi u Alberti zarazio radnik koji se 12. aprila vratio iz Meksika, a dva dana kasnije počeo da radi. Zvaničnici su primjetili simptome gripa kod svinja 24. aprila.
Američki sekretar poljoprivrede  Tom Vilsak rekao je da je Kanada preuzela mjere predostrožnosti da spriječi širenje zaraze.

On je dodao da  nema informacija da se virus pojavio  na farmama svinja u SAD.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da nema dokaza da  svinje prenose virus na ljude ili da konzumiranje svinjetine predstavlja opasnost po zdravlje.

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu, SZO, Svjetska trgovinska organizacija i Svjetska organizacija za zdravlje životinja izdale su zajedničko saopštenje u kome tvrde da nema opravdanja za mjere zabrane trgovine svinjskim mesom i prerađevinama zbog epidemije gripa jer nema dokaza  da se virus širi hranom.

Saopštenje je uslijedilo nakon što su Rusija i Kina, najveći  uvoznici svinjetine iz SAD, zabranili uvoz ovog mesa iz nekih američkih država usljed epidemije gripa.

Indonezija, Ukrajina,  Filipini i Srbija zabranili su uvoz određenih proizvoda od svinjskog mesa iz SAD.
Kanadski zvaničnici kažu da su takve mjere neopravdane.

Prema istraživanju američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti ova vrsta gripa česta je među svinjama širom svijeta.

Novi virus  do sada nije pokazao  znake mutacije prilikom prelaska sa ljudi na svinje.