Svijet
11

Čovjek koji je podigao cijenu terapije za AIDS napravio cirkus od svjedočenja

Klix.ba
(Foto: AFP)
Martin Shkreli, bivši direktor farmaceutske kompanije Turing Pharmaceuticals, odbio je odgovarati na pitanja pred komitetom Kongresa SAD-a.

Shkreli je uz podsmijeh i odmahivanje odbio da odgovara na pitanja o cijenama lijekova, nakon čega je postavio tvit o tome kako su članovi komiteta "obični imbecili".

Nepopularni 32-godišnjak razljutio je svijet nakon što je 2015. godine kao čelnik Turing Pharmaceuticalsa podigao cijenu lijeka Daraprim za nevjerovatnih 5.000 posto, prilikom čega je jedna tableta koštala čak 670 eura.

Daraprim je lijek koji se koristi u liječenju parazitske infekcije kod AIDS-a, a koji je prije Shkrelijevog poteza koštao 11 eura te koji se na tržištu nalazi već 60 godina.

I nekoliko mjeseci nakon skandala, cijene Daraprima nisu vraćene na originalni nivo.

Prilikom svjedočenja pred Komitetom, na koje je došao pod prisilom, Shkreli se pozvao na ustav SAD-a po kojem ne mora odgovarati na pitanja koja bi ga mogla inkriminirati. Ipak, on nije propustio priliku da na pitanja reaguje smijanjem, udaranjem olovkom i zijevanjem.

Bivši direktor Turing Pharmaceuticalsa je odbio da odgovori na pitanje o tome šta bi rekao trudnoj ženi koja boluje od AIDS-a, a kojoj je Daraprim potreban kako bi preživjela, i da li bi on pomislio da je učinio bilo šta pogrešno. Shkreli je nakon saslušanja na Twitteru objavio kako ne može vjerovati kako "imbecili predstavljaju narod i američku vladu".

Podsjećamo, on je uhapšen u decembru 2015. godine po osnovu sumnje da je počinio finansijsku prevaru.