Svijet
8

Čovjek koji je navodno ubio Bin Ladena pod istragom američkih vlasti

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Čovjek koji tvrdi da je ubio najtraženijeg teroristu na svijetu trenutno se nalazi pod istragom zbog odavanja državnih tajni.

Rob O'Neill, bivši pripadnik jedinice Navy SEAL, koji je pokrenuo kontroverznu temu o svom angažmanu u Pakistanu, gdje je navodno likvidirao Osamu bin Ladena, osumnjičen je da je učestvovao u otkrivanju tajnih podataka o akcijama.

U izjavama zvaničnika američke vojske, koje su uslijedile nakon O'Neillovog javnog priznanja, naginjale su na njegovo kršenje zakona preuzimanjem zasluga za likvidaciju Bin Ladena.

Pored te činjenice koja je sada pokrenula i zvaničnu istragu, zaslugu za ubistvo Bin Ladena uzeo je i njegov kolega Matt Bissonnette, koji također tvrdi da je njegov metak taj koji je pogodio čelnika Al Kaide u glavu i tako ga usmrtio.

O'Neill tvrdi da razgovorom sa novinarima nije prekršio ugovor koji je potpisao sa američkom vojskom. Interes vojske jeste da sadašnji i bivši pripadnici Specijalnih snaga ne otkrivaju svoje uloge u misijama, a zajednica pripadnika jedinice Navy SEAL odavno kritikuje pokušaje Bissonnettea i O’Neilla da profitiraju na osnovu uspješne akcije likvidiranja Osame bin Ladena.