Upozorenje stručnjaka
46

Čovječanstvu prijeti tuberkuloza koja je otporna na sve lijekove

Klix.ba
Medicinski stručnjaci upozorili su da su u Južnoj Africi otkriveni sojevi tuberkuloze koja je potpuno otporna i na najjače ljekove te gotovo neizlječiva. Upozorili su da bi se, ukoliko se ne pokrene hitna akcija, smrtonosna bolest mogla vrlo brzo početi širiti svijetom.

U najnovijem izdanju magazina Emerging Infectious Diseases, koji objavljuje Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, navodi se da je u južnoafričkim klinikama sve više oboljelih od plućnih bolesti, a među njima i sve veći broj pacijenata oboljelih od "potpuno rezistentne tuberkuloze".

Tuberkuloza (TBC) je respiratorna infekcija uzrokovana bakterijom Mycobacterium tuberculosis. Smatra se jednom od najraširenijih zaraznih bolesti na svijetu, a otkriće antibiotika, odnosno streptomicina, nakon Drugog svjetskog rata omogućilo je adekvatno liječenje. Iako je TBC eliminirana u industrijaliziranom svijetu, bolest je i dalje rasptrostranjena u mnogim zemljama u razvoju.

No, nakon otkrića sojeva rezistentnih na antibiotike, medicinski eksperti su upozorili na to da je TBC spremna na dramatičan i smrtonosan povratak.

Naime, ljekari su veoma zabrinuti s obzirom na to da je to bolest koja se širim kašljanjem kihanjem, dahom...

Dr. Uvistra Naidoo, koji liječi oboljele od tuberkuloze u Cape Townu u Južnoj Africi, i sam je bio zaražen tom opasnom bolešću. Tokom kontakta s pacijentima on se zarazio bakterijom otpornom na lijekove.

"Za nekoliko mjeseci izgubio sam 13 kg. Nalazi su pokazali da je moje desno plućno krilo ispunjeno vodom. Bio sam tako blizu smrti", ispričao je ljekar.

Da bi se izliječio koristio je koktel veoma jakih lijekova, no zbog toga je obolio od Stevens-Johnson sindroma, koji dovodi do odvajanja slojeva kože i često dovodi do krvarenja iz očiju.

"Ako vas tuberkuloza ne ubije, lijekovi hoće", kazao je Naidoo koji je ipak uspio nakon tri godine liječenja da se oporavi, međutim bolest je ostavila ožiljke na njegovim plućima.

Svjetska zdravstvena organizacija već nekoliko godina upozorava na slučajeve tuberkuloze koja se ne može liječiti lijekovima. Stručnjaci smatraju da je potrebno još lijekova i veća akcija u suzbijanju ove opasne bolesti.