Svijet
8

Costa Concordia uspravljena i postavljena na platformu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Inžinjeri u Italiji su uspjeli uspraviti kruzer Costa Concordia nakon što se prije 20 mjeseci nasukao u blizini otoka Giglio, javlja BBC.
Foto: AFP
Foto: AFP

Saopćeno je da su ogromnim naporima uspjeli uspraviti kruzer. Operacija je počela u ponedjeljak ujutro, a trajala je i tokom noći. Radnici su koristili kablove i metalne kutije ispunjene vodom kako bi postavili brod na platformu.

Kruzer Costa Concordia se nasukao u januaru 2012. godine, a u nesreći je poginulo 32 ljudi. Tijela dviju žrtava nikada nisu pronađena, a njihove porodice se nadaju da će ih radnici ipak uspjeti pronaći sada kada je brod uspravljen.

Brod je potpuno uspravljen jutros nešto poslije četiri sata. Šef civilne zaštite Franco Gabriell je rekao da je brod smješten na platformu izgrađenu na morskom dnu.

"Ovo je bila savršena operacija. Opasnosti po okolinu nema", izjavio je Franco Porcellachia, projekt menadžer kompanije Costa Crociera, u čijem je vlasništvu kruzer Costa Concordia.

Brod težak 114.000 tona, što je dvostruko više u odnosu na Titanic, u ponedjeljak je podignut sa stijena na koje je bio naslonjen. Radnici su koristili više od 50 ogromnih lanaca i kotura kako bi brod odvojili od grebena. Tokom operacije se moglo vidjeti kako se brod polako uspravlja, a na njegovom trupu se jasno vidjela granica do koje je bio potopljen.

Foto: AFP
Foto: AFP

Inžinjeri su prvobitno planirali završiti operaciju do ponedjeljka navečer, ali je ona potrajala duže zbog oluje. Ovo je do sada najzahtjevnija operacija ove vrste s obzirom na veličinu broda.

Podsjetimo, pet osoba je osuđeno za ubistvo nakon nesreće, a kapetanu kruzera Francescu Schettinu se trenutno sudi zbog ubistva i napuštanja broda.

Gradonačelnik Giglija Sergio Ortelli je rekao da će uklanjanje kruzera biti rješenje ogromnog problema otoka čija ekonomija zavisi od turizma.

Operacija je do sada koštala više od 600 miliona eura.