Svijet
4

Cook: Novi zakon o vjerskim slobodama vratit će nas u prošlost

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Zakonodavci u dvadeset saveznih američkih država u posljednjih nekoliko mjeseci pokušavaju da uvedu pravilo po kojem bi vjerske slobode bile iznad ličnih i građanskih.

Da taj trend u većinski republikanskim državama poput Indiane dobija na sve većoj pažnji javnosti potvrđuje apel direktora kompanije Apple Tima Cooka da čelnici saveznih država preispitaju svoje namjere.

Naime, pojedine države idu stazom koja će naposljetku omogućiti usvajanje posebnih zakona o vjerskim slobodama koji će uzrokovati da pojedinci zaobilaze zakone o nediskriminaciji. Zakoni o nediskriminaciji smatrat će se nevažećim ukoliko se isti bude kosio sa vjerskim slobodama pojedinaca.

Tim Cook
Tim Cook

"Ovo radikalizuje nepravdu imitirajući odbranu nečega što mnogi smatraju izuzetno važnim. Ovo udara u samu srž Sjedinjenih Američkih Država, na principe po kojima je naša zemlja izgrađena. Ukoliko se nastavi, proces će uništiti višedecenijski trud kako bi ljudi stekli što veću međusobnu jednakost", rekao je Cook.

On je dodao da problem nije politički niti religijski već ljudski te da odbrana tuđih prava zahtijeva hrabrost pozvavši sve građane da istu pokažu kada je u pitanju kampanja koja će povećati nejednakost među ljudima.

Cook je istakao da će pojedinci vjerovatno koristiti takav zakon kako bi legalno diskriminisali homoseksualce i druge manjine.