Svijet
0

Condoleezza Rice u Pakistanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Napadi u Mumbaiju naglašavaju potrebu da se traži "globalan" odgovor u okviru rata protiv islamističkog terorizma, ocijenila je u četvrtak američka državna tajnica Condoleezza Rice po dolasku u Pakistan, na koji Indija upire prstom.

"Mislim da je jasno da Pakistan vodi svoju vlastitu borbu protiv terorizma, a mi smo svi dio iste grupe" žrtava terorizma i "treba svi da reagiramo na globalan način", izjavila je šefica američke diplomatije, obrativši se pakistanskom predsjedniku Asifu Aliju Zardariju pred okupljenim novinarima.

Između Indije i Pakistana, dviju moćnih nuklearnih sila i "braće neprijatelja" u regiji, vlada velika napetost, jer Indija optužuje islamiste s bazom u Pakistanu da su planirali i izveli napade u Mumbaiju, u kojima je prošle sedmice ubijeno 188 osoba.

Rice je došla u kratku posjetu Pakistanu, dan nakon posjete Indiji, u okviru "hitne" misije ublažavanja krize između dviju susjednih zemalja, javio je AFP.

Ona je u srijedu u New Delhiju ocijenila da bi Pakistan "trebalo hitno i odlučno da djeluje i sarađuje u potpunosti i na transparentan način" u istrazi o napadima u Mumbaiju.