Svijet
0

Condoleezza Rice otputovala s Bliskog istoka

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Condoleezza Rice otputovala je u četvrtak iz Izraela, nakon četverodnevne turneje po regionu čiji je cilj bio priprema međunarodne konferencije o Bliskom istoku, koje Sjedinjene Američke Države pripremaju za kraj godine.

Rice, koja je započela svoju turneju u nedjelju, poletjela je u pravcu Londona, gdje će razgovarati s jordanskim kraljem Abdullahom II, kako bi pokušala dobiti podršku za sastanak predviđen u Annapolisu blizu Washingtona.

Nakon četiri dana intenzivnih razgovora s Izraelcima i Palesincima, Rice je priznala u srijedu da "ima još mnogo da se uradi" kako bi se postigao uspjeh ove konferencije koju želi predsjednik Bush.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas upozorio je u srijedu da neće prisustvovati "ovom sastanku po bilo koju cijenu", tražeći da SAD izvrše pritisak na Izrael da krene naprijed s pregovorima.

Izraelci i Palestinci rade na izradi zajedničkog dokumenta, koji će poslužiti kao temelj pregovorima, koji treba da se pokrenu tokom sastanka u cilju postizanja dogovora o stvaranju palestinske države.