Nakon napada 11. septembra
0

Condoleezza Rice naredila Bushu da ne dolazi u Bijelu kuću

SRNA
Condoleezza Rice i George Bush (Foto: AP)
Condoleezza Rice i George Bush (Foto: AP)
Bivša američka državna sekretarka Condoleezza Rice naredila je nakon napada 11. septembra 2001. godine na New York i Washington tadašnjem šefu Bijele kuće Georgeu Bushu da se ne vraća u Washington, piše britanski dnevnik "Daily Telegraph".

Rice, koja je i nekadašnja savjetnica za sigurnost, poručila je u žučnoj telefonskoj raspravi sa Bushom, koji se u vrijeme napada nalazio na Floridi, da se ne vraća u Washington jer bi i Bijela kuća mogla da bude meta napada.

Ona je u intervjuu za američki kanal IV rekla da joj je Bush rekao nakon napada da planira da se vrati na šta je ona odgovorila da ne može, jer još ne znaju šta se dešava te da su SAD napadnute.

"Rekla sam mu povišenim glasom, a nikada to ranije nisam činila - ne možete da se vratite u Washington - i potom sam spustila slušalicu. Predsjednika je uznemirilo to što sam učinila. Poznajem ga dugo i znala sam da u tom trenutku želi da bude na čelu zemlje",  rekla je ona.

Rajsova je, takođe, objelodanila da je u bunkeru ispod Bijele kuće, gdje se sklonila sa potpredsjednikom Dickom Cheneyem, počelo da ponestaje vazduha, jer je bio preveliki broj ljudi.

Prema njenim riječima, ušli su agenti Tajne službe koji su rekli da pojedinci moraju da izađu napolje.

"Bukvalno su išli od čovjeka do čovjeka i pojedinima su govorili da nisu od ključne od važnosti i da moraju da napuste prostoriju," istakla je Rice.