Svijet
0

Condoleezza Rice danas u Moskvi

FENA
Condoleezza Rice; Foto: Reuters
Condoleezza Rice; Foto: Reuters
Američka državna tajnica Condoleezza Rice optutovala je u nedelju uvečer iz Washingtona te će danas kratko boraviti u Londonu a zatim nastavlja za Moskvu gdje će s ruskim kolegama voditi razgovore o više otvorenih međunarodnih pitanja.

Među njima bit će riječi i o američkoj podršci nezavisnom Kosovu; SAD, EU i NATO su više puta ponovili da u osnovi podržavaju plan Marttija Ahtisaarija o nadgledanoj nezavisnosti te pokrajine.

Moskva, međutim, ne podržava taj plan, kao ni Srbija, i to je tokom vikenda, pred put Condoleezze Rice u Moskvu, ponovio i ruski ambasador u Ujedinjenom nacijama Vitalij Čurkin.

„Najveća proturječnost je u tome što Amerikanci i Evropljani žele prihvatiti Ahtisaarijev plan upravo sada i sada žele otvoriti vrata ka nezavisnosti Kosova. Rusija misli da je to pogrešno. Naš glavni argument je da pregovore dviju strana treba nastaviti kako bi se našlo rješenje prihvatljivo za obje strane“, kazao je Čurkin.

Washington je više puta ponovio da je spreman razmotriti prigovore Moskve na detalje Ahtisaarijeva plana - ali smatra da ga treba prihvatiti što prije i na njegovoj osnovi usvojiti novu rezoluciju Vijeća sigurnosti o Kosovu.

Ta bi rezolucija zamijenila Rezoluciju 1244 iz 1999. godine kojom je uspostavljena prijelazna uprava UNMIK-a.

Među otvorenim pitanjima o kojima se očekuje da će biti riječi tokom posjete Condoleezze Rice Moskvi bit će, kako se očekuje, i američki planovi o proturaketnom štitu u Evropi - kao i niz međunarodnih tema kao što su iranski nuklearni program i izraelsko-palestinski sukob.

Uoči dolaska američke državne tajnice u Moskvu agencija Itar-Tass prenijela je i izjavu njenog domaćina, šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova - da će na dnevnom redu razgovora biti i predstojeći sastanak predsjednika Putina i Busha.

Najavljujući posjetu Condoleezze Rice, ruski mediji prenijeli su i ocjenu analitičara Alekseja Arbatova iz vašingtonskog Centra za međunarodnu sigurnost koji kaže kako je glavni razlog posjete to što je Washington zabrinut zbog mogućnosti da su "Rusija i Amerika otišle predaleko na planu iskazanih neslaganja i sporova" u okviru međunarodnih odnosa.

Sergej Rogov, direktora Instituta za Ameriku i Kanadu, ocijenio je da se "rusko američki odnosi ubrzano se pogoršavaju", prenose takođe ruski mediji, javlja BBC.

Rogov je dodao i kako ima utisak da se "brzo približavamo novom hladnom ratu u kojem će SAD zvanično voditi politiku ograničavanja ruskog uticaja u svijetu".