Svijet
0

Condoleeze Rice ponovno putuje na bliski istok

FENA
Američki državni sekretar Condoleeze Rice naredne sedmice ponovno putuje na Bliski istok radi razgovora sa izraelskim i palestinskim liderima. Američki zvaničnici izražavaju nadu da će blisko istočna mirovna nastojanja oživjeti mada su palestinske teritorije sada podijeljene između Hamasa i Fataha.

Stvari su se izmenile na Bliskom istoku od kako je Condoleeze Rice tamo bila u martu. Nakon vojne akcije Hamasa, pala je vlada nacionalnog jedinstva a palestinska teritorija podeljena tako što Gazu kontrolira Hamas dok Zapadnu obalu kontrolira pokret Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa.

U Izraelu, bivši premijer i novi lider Laburističke stranke Ehud Barak pridružili su se koalicionoj vladi premijera Ehuda Olmerta - što znači da će Barak možda pokušati da od Olmerta poreuzme svoj nekadašnji položaj.

Oživljavanje bliskoistočnog mirovnog procesa, kažu analitičari, nije priroritet ni Izraelaca ni Palestinaca.

Međutim, američki funkcioneri ističu da sada vladaju bolji uvjeti nego u bilo kom trenutku novije prošlosti. Oni dodaju da će sekretar Rice pokušati da izvrši pritisak na obje strane da postignu regionalni sporazum, s obzirom da Mahmud Abbas nije više u vladi nacionalnog jedinstva, kojom je dominirao Hamas, dok je Ehud Olmert uvjeren u bar kratkoročnu stabilnost svoje vlade.

Daud Kutab koji predaje medijske nauke na jerusalimskom Al-Qads univerzitetu kaže: ”Volio bih da Condoleeze Rice i međunarodna zajednica ne koriste odnose sa palestinskim vlastima da bi vršile pritisak na Abbasa. Da li bi on trebalo, ili ne, da se izmiri sa Hamasom neka to ostane unutrašnji palestinski problem. Međunarodna zajednica treba da se koncentriše na pronalaženje načina za okončanje 40 godina okupacije. To je najveći problem pred nama i mislim da bi bilo bolje da se dr. Rice koncentriše na to.“

Asher Arian, visoki saradnik Izraelskog demokratskog instituta i profesor na Univerzitetu grada New Yorka, kaže da se izraelska vojska protivi ublaženju sigurnosnih restrikcija na Zapadnoj obali te da Ehud Olmert također mora da uvjeri svoje koalicione partnere da se slože sa svim američkim ciljevima ili suštinskijim sporazumima.

”Riječ je svakako o zabrinutostima vojske, jer ona nije voljna da ublaži sigurnosne mjere. Tu je također briga povodom koalicije. Olmert vlada potencijalno nestabilnom koalicijom i imat će problema ako na bilo koji način povrijedi osjetljivosti svojih partnera. Ključno pitanje u svakom budućem sporazumu jeste da li će prijedloge odobriti koaliciona vlada, Kneset i šire javno mnijenje.“

Prema Arianu, postoji još jedan faktor koji komplikuje nastojanja državnog sekretara: administracija predsjednika Busha bit će na vlasti još 18 mjeseci, a istorija pokazuje da američke administracije ne postižu veliki napredak na Bliskom istoku pri kraju mandata.

Poslije posjete državnog sekretara, Condoleeze Rice, na Bliski istok putuje bliskoistočni izaslanik, bivši britanski premijer, Tony Blair, a nakon njega i delegacija Arapske lige.

Ta delegacija će apelovati na izrealske lidere da ozbiljno razmotre arapsku mirovnu inicijativu, koja predviđa da arapske države priznaju Izrael u zamjenu za izraelsko povlačenje na granice iz 1967. što je Izrael odbacivao u prošlosti, prenosi WOA.

Arapski umjerenjaci i mnogi Palestinci sada kažu da je vrijeme da Izrael sklopi mirovni sporazum sa Mahmudom Abbasom i time pokaže Palestincima da postoji alternativa Hamasu. A taj korak bi spriječio dalje jačanje Hamasa na Zapadnoj obali.