Svijet
0

Colorado: Ljudi satima čekali u redovima da legalno kupe marihuanu

Klix.ba
Prve legalne trgovine u kojima se može kupiti marihuana u SAD-u otvorene su u Coloradu u srijedu, čime je označen početak hrabrog eksperimenta u vezi sa legalizacijom droge.
Foto: AFP
Foto: AFP

Već rano ujutro 1. januara, brojni ljubitelji iz cijele države su u redovima čekali pred prodavnicama marihuane kako bi bili među prvima koji će je legalno kupiti. Neki od njih su u redovima čekali satima prije otvaranja trgovina u osam ujutro, piše Russia Today.

"Želio sam biti jedan od prvih koji će kupiti travu, a neće biti krivično gonjen zbog toga. Zabranama je došao kraj", rekao je Jesse Phillips, koji je među prvima stao u red da bi legalno kupio marihuanu.

Konzumenti sada marihuanu mogu legalno kupiti u više od 30 prodavnica diljem Colorada, a vrata ovih trgovina otvorena su i za stanovnike iz drugih država. Kupcima iz Colorada je omogućeno da u jednoj prodavnici mogu kupiti do 30 grama marihuane, dok stanovnici drugih država mogu kupiti do 7,5 grama marihuane.

Zagovornici legalizacije su tvrdili da će to donijeti prihod državi, ali i uštedjeti novac jer neće biti potrebno zatvarati prijestupnike.

Foto: AFP
Foto: AFP

Aktivisti koji su se zalagali za legalizaciju marihuane ističu kako uprkos svemu nisu očekivali da će ovaj dan doći tako brzo, dok protivnici navode kako će marihuana na ovaj način biti puno dostupnija mladim ljudima. Valja, međutim, napomenuti kako će marihuanu moći kupiti samo oni stariji od 21 godinu.

Nadležni su u Coloradu izglasali legalizaciju marihuane još 2012. godine. I država Washington je također odobrila svoju verziju zakona, ali oni neće dozvoliti prodaju kanabisa do sredine 2014.

Colorado je sada "pod mikroskopom", jer se prati kako će se stvari dalje razvijati nakon primjene novog zakona. Brojni stanovnici ove države su, međutim, optimistični te navode kako će sada prodaja marihuane predstavljati legalan biznis, umjesto što će se prodavati na crnom tržištu.