Svijet
33

CNN: Samuel Eto'o snažno upozorava na krizu koju su svi zaboravili

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Jedno od najpoznatijih imena u svijetu fudbala Samuel Eto'o u proteklim je sedmicama snažno upozoravao na krizu koju su svi zaboravili, piše CNN.

Naime, nekadašnja zvijezda Barcelone i Chelseaja utemeljio je fondaciju Yellow Whistleblower FC kako bi pomogao izbjeglicama iz Nigerije i Kameruna, koje bježe pred užasima Boko Harama.

Samo u Nigeriji čak 1,5 miliona ljudi je raseljeno zbog napada militanata Boko Harama koji se služe bombaškim napadima, smaknućima i otmicama kako bi uveli šerijat u Nigeriji i Kamerunu.

Eto'o je pozvao svjetske sile da konačno reaguju kako bi se užasi ovog rata zaustavili. Pozvao je na istu reakciju kao što je to bio slučaj tokom terorističkih napada na prostorije magazina Charlie Hebdo.

"Moramo govoriti o ovom problemu, ako to ne učinimo, ko će onda", pita se Eto'o te dodaje:

"Zašto niko ništa ne poduzima kada je riječ o Africi. Možda ni mediji ne rade ono što bi trebali. O magazinu Charlie Hebdo svi pričamo, ali izgleda da neki čekaju da se ono najgore desi pa da se djeluje protiv Boko Harama".

Fondacija poznatog nogometaša do sada je prikupila 75.000 dolara za pomoć izbjeglicama.

"Dugo afrički prostori nisu bili pogođeni takvim hororom kakav donosi Boko Haram. Mi moramo praviti škole i omogućiti djeci da se obrazuju. Moramo djelovati", upozorio je Eto'o za CNN.