Svijet
0

CNN objavio dokumente o organiziranosti Al-Qaide u Iraku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka mreža CNN objavila je da je dobila dokumente koja detaljno prikazuju vrlo visok stepen organiziranosti i planiranja Al-Qaide u Iraku.

Članak objavljen na internet stranici CNN-a u srijedu objašnjava da je veliki broj pisanih dokumenata i videosnimaka zaplijenjen u glavnoj četvrti Al-Qaide u provinciji Al-Anbar nakon smrti lidera ove organizacije u toj pokrajini na zapadu Iraka, koja je dugo bila uporište sunitskih pobunjenika.

"Nakon njegovog ubistva prije 18 mjeseci računari i dosjei Farisa Abu Assama zaplijenili su irački borci koji se bore na strani američke vojske", piše CNN na internet stranici, precizirajući da su pripadnici milicije predali sav materijal Al-Qaide vojsci i američkom kanalu.

"To je neka vrsta kompletne slike Al-Qaide u Iraku kada je organizacija bila na vrhuncu svoje moći u toj zemlji", prokomentirao je za CNN Patrick Driscoll, glasnogovornik američke vojske u Bagdadu.

Prema CNN-u, dokumenti sadrže obrasce o plaćanjima stotina pobunjenika i isto toliko formulara za osobe koje su htjele pristupiti Al-Qaidi u toj zemlji. Proces uključenja u organizaciju trajao bi četiri mjeseca i obuhvatao je detaljne istrage o kandidatima.

Prema CNN-u, Al-Qaida je brižno čuvala sve vrste registara, popis opozicionara koje treba likvidirati, liste zatvorenika, organizacije i njihove presude, brojeve telefona zatvorenika od kojih su Amerikanci tražili informacije o sunitskim pobunjenicima, prenio je AFP.

Tekst CNN-a govori i o planu većih razmjera da se američka vojska natjera da početkom 2006. ode iz zemlje, počevši od marta te godine. Izrađen je popis meta koje su imale za cilj slabljenje američkih operacija: kanali za snabdijevanje, mostovi, helikopteri i njihove zone slijetanja".

CNN je objavio da je oko 80 videosnimaka zaplijenjeno, uglavnom odrubljivanje glava, koji nisu objavljeni na internetu.