Maroko
0

Clintonova pomaže bolje odnose među muslimanima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Hillary Clinton u utorak je na skupu o razvoju u Maroku, a prisustvuju mu i arapski ministri, izjavila kako je spremna potaknuti veze među muslimanskim svijetom te pozvati Izrael, Palestince i arapske zemlje da prevladaju međusobne optužbe te rade na postizanju mira, prenijele su svjetske agencije.
  • Odlučno i uporno nastojimo postići taj cilj", rekla je u govoru pred arapskim ministrima. Dodala je kako je za sve strane vrlo važno da budu "oprezne u svojim izjavama" te da nastoje izbjeći bilo kakve povišene tonove i oštre riječi.

  • Moramo raditi zajedno i konstruktivno kako bismo postigli zajednički cilj - mir. Čvrsto vjerujem da je to moguće, a uz veću podršku, možemo pronaći put do toga cilja, rekla je Clinton, prenosi Reuters.

U utorak navečer državna tajnica Clinton putuje u Kairo, gdje će u srijedu razgovarati s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom. Kako prenosi France presse, predviđen je i njezin sastanak s egipatskim ministrom vanjskih poslova Ahmedom Abulom Geitom te s načelnikom tajne službe Omarom Sulejmanom.

Clinton ima tešku zadaću - objasniti prijedlog o djelomičnom izraelskom zamrzavanju naseljavanja okupiranih palestinskih područja, umjesto potpunog zamrzavanja tog procesa, kako je do sada tražio Washington. Arapsko-izraelske razmirice nastavljaju se zbog pitanja je li potpun odustajanje izraelske izgradnje na okupiranoj Zapadnoj obali preduvjet da se nastave mirovni pregovori.

Pitanje naseljenih područja jedno je od glavnih zapreka nastavku izraelsko-palestinskog dijaloga, koji je u prekidu godinu i po dana, a Washington nastoji da se obnovi.

Hillary Clinton posjećuje Egipat pošto su SAD u subotu poduprle izraelsko stajalište da se izgradnja na Zapadnoj obali privremeno obustavi, uz iznimku 3.000 kuća u koje je uveden plin.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas odbacio je tu ponudu.