Mumbai
0

Clintonova negira da SAD vrše pritisak na indiju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je danas u Mumbaju da SAD ne vrše pritisak na Indiju da unaprijedi odnose s Pakistanom, u odsustvu spremnosti Islamabada da prihvati odgovornost za terorističke napade u Indiji.

Ona je poručila da su napori indijske vlade na unapređenju odnosa sa svojim višedecenijskim rivalom "isključivo odluka New Delhija" i da nisu rezultat američkog pritiska.

Na prvoj konferenciji za novinare po dolasku u Indiju, Klintonova je pokušala da umanji zabrinutost New Delhija da SAD vrše pritisak na vlasti te zemlje da unaprijede odnose sa susjednim Pakistanom, koji odbacuje odgovornost za prošlogodišnje napade u Mumbaju.

"Bilo koja odluka vlada Indije i Pakistana da pokrenu razgovore, da otvore veoma teška pitanja koja postoje između njih je na tim vladama", rekla je ona i dodala da SAD podržavaju poteze obje vlade.

"Ali, mi nismo ni na koji način umješani i ne zalažemo se za neku određenu poziciju. Poštujemo suverenost ovih odluka koje leže u rukama indijske vlade", dodala je Clintonova.

Ona je rekla da vjeruje da je Pakistan u poslednjih šest mjeseci uložio mnogo veće napore u obračunavanju s terorizmom na svojoj teritoriji i da bi u narednih nekoliko dana mogle da uslijede akcije u izvođenju pakistanskih ekstremista pred lice pravde zbog umješanosti u napade u Mumbaju, prenio je "Glas Amerike".

Clintonova, koja je u petak doputovala u Mumbaj u prvu posjetu Indiji otkad je postavljena na dužnost državnog sekretara, odala je danas poštu žrtvama terorističkih napada koji su izvedeni u hotelu "Tadž Mahal" u novembru 2008. godine u indijskoj finansijskoj prijestolnici.

Ona se upisala u knjigu žalosti u hotelu i poručila da Amerikanci, koji su bili meta napada terorista 11. septembra 2001., dijele solidarnost sa Mumbajom i indijskom narodom.