Pregled štampe
0

Clintonova gradi Hillaryland

FENA
Sunday Telegraph i Sunday Times pišu da za razliku od Obaminog "tima suparnika" - sastavljenog od njegovih bivših suparnika i oponenata - novi državni sekretar Hillary Clinton namjerava da izgradi svojevrsnu tvrđavu ili "Hillaryland" u kojoj bi, kako neki strahuju, mogla da stvori paralelni centar moći.

Hillary je naime signalizirala da će glavne položaje dodijeliti lojalnim saradnicima i savjetnicima iz svog kruga "kontrolišućih, agresivno odbrambenih i ponekad paranoičnih" pristalica, kako prenosi Telegraph.

"Ovi ljudi su lojalni samo njoj i nikom drugom. Oni su njen oklop i njeni psi čuvari, uvijek spremni za napad", kaže jedan demokrata blizak Obaminom timu.

Oni članovi Obaminog prijelaznog tima koji su se protivili Hillarynom izboru sada su dodatno rezignirani, jer vjeruju da pripadnici Hillarylanda, koji su se tokom kampanje "istakli samo po vođenju unutrašnjih borbi", nisu u stanju da djeluju za dobrobit cijele administracije, piše Telegraph.

Ipak, neki vide Obamin izbor izuzetno moćnih i nezavisnih članova za novu administraciju kao dokaz njegove političke zrelosti i samopouzdanja. Jedan demokratski strateg kaže da je ovo istovremeno mudar potez u smislu da, izabravši velika imena sa velikim zaduženjima, on može da podijeli odgovornost za neke eventualne neuspjehe, prenosi Times.