Skandal u političkim krugovima
0

Clintonov pomoćnik osuđen za pedofiliju

Sarajevo-x.com
Jedan od advokata iz administracije bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona koji je donedavno bio savjetnik i zamjenika guvernera Kalifornije, Arnolda Schwarzeneggera, priznao je da je kriv po svim tačkama optužnice za pedofiliju, koja je u maju prošle godine podnesena protiv njega.

Wade Rowland Sanders priznao je kako je na svom kompjuteru imao oko 600 slika maloljetnika, uključujući i video, na kojem se nalazi nekoliko djevojčica u pubertetskoj dobi prilikom seksa sa odraslim muškarcima.

"Sanders je priznao da je s interneta skinuo slike s dječjom pornografije, ali da je slike obrisao nakon što je shvatio o čemu se radi", rekao je agent FBI-ja John Caruthers za SanDiego.com.

Pretragom Sandersovog kompjutera policija je otkrila da su slike bile pohranjene na hard disku, što znači da je malo moguće da su slike slučajno skinute s interneta, dodao je agent.

Federalni sud u San Diegu presudu će Sandersu izreći 30. maja iduće godine, a maksimalna kazna koju bi mogao dobiti iznosi 10 godina zatvora, te novčanu kaznu od 250.000 dolara. Minimalna kazna koju bi Sanders mogao dobiti iznosi pet godina zatvorske kazne, te doživotni nadzor zbog toga jer je registriran kao seksualni prijestupnik.

Sanders je u Clintonovoj administraciji bio zamjenik tajnika američke mornarice, a 2004. je čak i najavio predsjedničku kandidaturu za bivšeg predsjedničkog kandidata Johna Kerryja.