Svijet
0

Clintoni zaradili 109 miliona dolara od 2000.

FENA
Senatorica Hillary Clinton i bivši predsjednik Bill Clinton zaradili su gotovo 109 miliona dolara otkako su godine 2000. napustili Bijelu kuću, kapitalizirajući svjetski interes za bivši predsjednički par i ulazeći u unosne poslovne pothvate.

U svom najdetaljnijem izvješću koje su objavili u posljednjih osam godina, Clintoni su izvijestili o 20,4 miliona dolara prihoda u 2007., od čega gotovo polovica potječe od govora bivšeg predsjednika.

"Apsolutno nemam ništa protiv bogatih ljudi. Ustvari, moj je suprug, na naše obostrano iznenađenje, zaradio puno novaca otkako je napustio Bijelu kuću, radeći ono što mu je najdraže, govoreći ljudima", izjavila je Hillary Clinton u petak u Grand Forksu, na demokratskoj konvenciji savezne države Sjeverna Dakota.

Kandidatkinja za demokratsku predsjedničku nominaciju i njen suprug u istom su razdoblju platili 33,8 miliona dolara poreza i dali 10,25 miliona dolara humanitarnih donacija, objavio je izborni stožer Hillary Clinton.

Ona je bila pod pritiskom suparničkog stožera Baracka Obame da objavi podatke o prijavi poreza, što je Obama učinio prije mjesec dana. Taj se pritisak posebno pojačao početkom godine, kada je Hillary Clinton svojoj kampanji posudila vlastitih pet milijuna dolara.

Osim od govora i knjiga Bill Clinton je najveće prihode, oko 12,5 miliona dolara, ostvario od partnerstva u investicijskom fondu Yucaipa Global Oportunities iz Los Angelesa.

Podaci za 2006. i 2007. su pokazali da Clinton svoje govore naplaćuje od 100.000 do 450.000 dolara, zavisno od korporacije koja je bila pokrovitelj.

Među prihodima Hillary Clinton je i 10,5 miliona dolara za njezinu knjigu "Living History".