Mianmarska opozicionarka
0

Clinton zatražila oslobađanje Suu Kyi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Hillary Clinton ponovila je u četvrtak u Manili apel za "neuslovno" oslobađanje mianmarske opozicionarke Aung San Suu Kyi, koju vojna hunta drži u pritvoru.
  • Mislimo da bi ona trebala biti oslobođena i ne bi trebala više ostati u pritvoru, kazala je Clinton na konferenciji za štampu u Manili, glavnom gradu Filipina, gdje je započela dvodnevnu posjeta ovoj zemlji.

  • Nastavljamo naše apele za njeno bezuvjetno oslobađanje, dodala je Clinton, koja je već u srijedu u Singapuru inicirala azijske zemlje da izvrše pritisak na Mianmar da organiziraju slobodne izbore 2010.

General Than Shwe, uticajan čovjek mianmarske hunte, u srijedu je i lično kritikovao "neo-kolonijalističko" strano miješanje SAD-a, vezano za održavanje demokratskih izbora iduće godine.

Clinton se vraća u petak u Singapur, gdje će se pridružiti predsjedniku Baracku Obami prije samita Foruma za ekonomsku suradnju Azija-Pacifik (APEC) ovog vikenda.

Predsjednik Obama, koji se očekuje u subotu, trebao bi govoriti o novoj strategiji SAD-a, tražeći da se hunti pruži ruka umjesto da se izolira.

Zamjenik američke tajnice za istočnu Aziju i Pacifik Kurt Campbell postao je prošle sedmice najviši američki zvaničnik koji je posjetio Mianmar u posljednjih 14 godina radi pokretanja dijaloga s huntom. On se susreo s Aung San Suu Kyi i premijerom Theinom Seina.