Svijet
0

Clinton zatražila da se prekine podrška pobunjenicima u Kongu

FENA
Hillary Clinton (Foto: Arhiv/AFP)
Hillary Clinton (Foto: Arhiv/AFP)
Američka državna tajnica Hillary Clinton u utorak je zatražila od Ruande i njenih susjeda s Velikih jezera da prestanu podržavati kongoanske pobunjenikee dok su se regionalni čelnici sastali u Ugandi kako bi raspravljali o načinima okončanja pobune na istoku Demokratske Republike Kongo.

Apel Clinton, koji je uputila u Južnoj Africi u posljednjoj stanici svoje afričke turneje, odražava međunarodni pritisak na Ruandu i Ugandu da prekinu davanje podrške pobunjenicima iz pokreta M23 pod vodstvom Tutsija, čiji su vojni uspjesi poremetili osjetljivi etnički balans u istočlnom Kongu, izazivajući nove sukobe i prisiljavajući desetine hiljada civila da napuste svoje domove.

Clinton je, govoreći na pres-konferrenciji u Pretoriji, pohvalila dvodnevni sastanak šefova država iz regije Velikih jezera održan u ugandskoj prijestolnici Kampali ove sedmice kako bi raspravljali o načinima rješavnja kongoanske krize. Jedno od rješenja moglo bi biti stvaranje neutralnih međunarodnih vojnih snaga koje će se boriti protiv kongoanskih pobunjenika.

"Tražimo od svih država u regiji, uključujuči i Ruandu, da rade zajednički kako bi se prekinula podrška pobunjenicima, oni bi bili razoružani a njihovi čelnici privedeni pravdi", izjavila je Clinton.