Svijet
0

Clinton za vojnu intervenciju: Rat u Siriji riješiti kao i 90-ih u BiH

Anadolija
Bill Clinton (Foto: AFP)
Bill Clinton (Foto: AFP)
Bivši američki predsjednik Bill Clinton kritikovao je “nejasan i neodlučan” odnos aktuelnog predsjednika SAD-a Baracka Obame prema sirijskom pitanju naglasivši kako bi Obama trebao okončati rat u toj zemlji kao što je on svojevremeno učinio na Balkanu, prenosi list "Politico".

“Obama bi trebao riješiti rat u Siriji vojnim sredstvima baš kao što sam ja tokom 90-tih odlučio da SAD vojno interveniše u Bosni i Hercegovini i na Kosovu”, rekao je Clinton govoreći na jednom skupu.

On je izjavio kako američki glasači biraju predsjednika koji časno i dosljedno predstavlja SAD u svijetu, ali i koji “zna da pobjeđuje”. Dodao je kako SAD treba snažnije da se uključi u rat u Siriji kako bi pomogao sirijskim pobunjenicima.

“Niko ne traži američke vojnike u Siriji. Rusi, Iranci i pokret Hezbollah su tamo na terenu, ali se moramo zapitati da li bismo mi mogli da usporimo njihov napredak i da promijenimo odnos snaga na terenu kako bi pobunjeničke snage u Siriji imale veću šansu da pobijede sirijski režim”, kazao je bivši američki predsjednik.

Posljednjih mjeseci američki predsjednik Obama je na udaru snažnih kritika zbog odnosa prema ratu u Siriji.