Svijet
0

Clinton u Kairu podržala demokratski put Egipta

FENA
Hillary Clinton
Hillary Clinton
Američka državna tajnica Hillary Clinton podržala je u utorak tranziciju Egipta ka demokratskom društvu, ali uz nekoliko određenih zahtjeva, na prvom mjestu onog koji se tiče održavanja izbora.

Tokom svoje prve posjete Egiptu otkad je dugogodišnji saveznik Sjedinjenih Američkih Država Hosni Mubarak u masovnim protestima svrgnut s vlasti, Clinton je rekla i da će SAD pokušati očuvati čvrst savez s Egiptom.

"Ovaj historijski trenutak pripada vama. Vi ste srušili barijere i otklonili prepreke kako biste ostvarili san o demokratiji, a SAD, predsjednik Obama i ja bit ćemo uz vas na tome putu", rekla je Clinton na konferenciji za novinare s novim šefom diplomatije Nabilom Elarabijem.

Međutim, jedna grupa koalicijskih prodemokratskih aktivista odbila je da se sastane s tajnicom Clinton u znak protesta zbog američke politike prema Egiptu i stava te zemlje tokom demonstracija protiv Mubaraka, prenosi Reuters.

Koalicija oformljena 25. januara, koju čini šest grupa, saopćila je da Clinton nije dobrodošla "jer je američka administracija dugo podržavala - finansijski, politički i moralno - Mubarakov korumpirani, diktatorski režim".

Clinton je u Kairu rekla i da Egipat i SAD imaju mnogo zajedničkih strateških interesa, a da će "demokratski Egipat i dalje imate strateške interese s Amerikom".

Ona je dodala i da će razgovarati o "koracima koje treba poduzeti kako bi se stvorili uvjeti za slobodne i poštene izbore", iako je "to unutrašnje pitanje koje treba riješiti sami Egipćani".

Američki javni radio NPR je prenio da je državna tajnica najavila kako će SAD dati Egiptu 90 miliona dolara hitne ekonomske pomoći i stvoriti poduzetnički fond od 60 miliona dolara za pomoć otvaranju novih radnih mjesta u Egiptu.

"Znamo da političke reforme moraju biti usklađene s ekonomskim reformama. Moraju postojati radna mjesta i rast prihoda, mogućnosti za sve", rekla je.

Arabi je izrazio zadovoljstvo zbog najave američke pomoći egipatskoj ekonomiji i rekao da su razgovarali o mnogim drugim promjenama u arapskom svijetu, od posrnulih napora na stvaranju palestinske države do krize u Libiji.

"Nadamo se da će vrlo blizak odnos sa Sjedinjenim Državama napredovati u budućnosti", rekao je Arabi.

Clinton je u utorak stigla u službenu posjetu Egiptu, a u srijedu bi se u Kairu trebala sastati s egipatskim premijerom Esamom Sharafom i zapovjednikom glavnog štaba oružanih snaga Husseinom Tantawijem.