Dokumentarac o aferi Lewinsky
0

Clinton u Bijeloj kući morao obuzdavati svoje tijelo

SRNA
Bill Clinton
Bill Clinton
Grupa najbližih prijatelja i kolega bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona iz vremena afere sa Monicom Lewinsky, u četvorosatnom dokumentarcu pod nazivom "Clinton", prvi put javno govori o detaljima afere.

Premijera dvodjelne biografije u Americi i Velikoj Britaniji zakazana je za 20. februar, piše danas Guardian. Vjerni savetnik Billa Clintona Dick Morris, sjeća se momenta kada ga je Clinton pozvao - tada je već bilo pitanje vremena kada će dokaz o aferi sa Monicom Lewinsky dospjeti u javnost.

"Bill mi je rekao: 'Otkada sam došao u Bijelu kuću morao sam da obuzdavam svoje tijelo'", kaže Morris, dodajući da mu je Clinton rekao i da je bio "slab" u slučaju 23-godišnje pripravnice i da je to što je imao sa njom bilo dovoljno da bude u ozbiljnoj nevolji.

Potom je upitao Morrisa da sprovede anketu o tome kako treba da "upravlja krizom". Pravni ekspert koji je radio u Beloj kući, Ken Gormley, takođe, se prisjeća seksualne napetosti koja je postojala između predsjednika i Monice Lewinsky.

"Među njima su sijevale varnice od prvog trenutka kada su se sreli", kaže Gormley. Oni koji su radili sa Clintonom tokom njegove prve kampanje za guvernera u Arkanzasu, svjedoče o tome da je bio upleten sa čitavim nizom žena.

Jedan od šefova kampanje sjeća se kako je Clintona u kancelariji tražilo po "25 žena dnevno", dok Betsey Wright, Clintonova politička savjetnica govori kako je samom Clintonu predstavila spisak sa listom djevojaka, kojim je morao da se pozabavi prije nego što bi stupio na mjesto guvernera. Kao rezultat toga, Clinton se povukao iz trke u posljednjem trenutku.

Marla Crider, koja je radila sa Clintonom u Arkanzasu i sa njim imala aferu, opisuje kako su žene bile bukvalno hipnotisane.
"Letjele su kao muve na med i ne mislim da postoji pitanje da li je Hillary bila povrijeđena", kaže ona. Odluka da prekine kampanju za guvernera bila je prva u nizu preokreta koji su obilježili Clintonovu karijeru. David Maranis, dobitnik Pulicerove nagrade i saradnik na dokumentarnom filmu, vjeruje da je uspio da otkrije kako je Clintonova priroda njemu i pomagla i omela ga.

"Ljudi uvijek pokušavaju da odvoje dobro od lošeg u Klintonovom slučaju i skloni su da kažu da bi on bio veliki predsjednik, da nije činio određene stvari, ali vi ne možete to da uradite. To su njegove glavne karakteristike", kaže Maranis.

Clinton je očigledno imao harizmu poput rok zvezde, ali sa tim je došao i seksualni apetit koji je ugrozio njegov mandat kada je suočen sa procedurom razrješenja zbog krivokletstva u slučaju Lewinsky 1998. godine.