Human Rights Watch
0

Clinton u Africi treba insistirati na poštivanju ljudskih prava

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Organizacija za odbranu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) pozvala je u petak američku državnu tajnicu Hillary Clinton da, tokom svoje augustovske turneje po Africi, "insistira na ljudskim pravima".
  • Sjedinjene Države nastoje da Afrika postane regija prijatnog okružnja, ali Afrikanci neće moći dokazati za šta su sposobni, ako ne poštuju ljudska prava, ocijenila je zvaničnica afričkog odjela u HRW-u Georgett Gagnon, prenosi AFP.

Clinton 5. augusta započinje svoju osmodnevnu turneju, tokom koje će posjetiti Keniju, Južnu Afriku, Angolu, Demokratsku Republiku Kongo, Nigeriju, Liberiju i Cap Vert. Ona će se u Najrobiju sastati sa somalijskim predsjednikom Sharifom Sheikhom Ahmedom.

U pismu upućenom Hillary Clinton, predato i štampi, organizacija HRW, sa sjedištem u New Yorku, poziva državnu tajnicu da izvrši pritisak na Keniju da "osobe odgovorne za zloupotrebu ljudskih prava, nakon izbora 2007., odgovaraju za svoja djela".

Clinton također mora "podstaći" somaliskog predsjednika da "prihvati formiranje istražne komisije o teškim zločinima koje su počinile sve strane u sukobu u Somaliji", smatra HRW.