Svijet
0

Clinton traži podršku stranke

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Senatorica Hillary Clinton je apelirala na ugledne članove Demokratske stranke da nju izaberu za predsjedničkog kandidata usprkos činjenici da u podršci stranačkih delegata zaostaje za svojim suparnikom Barackom Obamom.

U govoru poslije pobjede na preliminarnim izborima Demokratske stranke u saveznoj državi Portoriko, održanim u nedjelju, Clinton je poručila takozvanim superdelegatima, među kojima su članovi Kongresa iz Demokratske stranke i guverneri saveznih država, da ona ima veću podršku javnosti od senatora Obame.

Clinton je rekla i da bi na predsjedničkim izborima u novembru imala veće šanse da pobijedi republikanskog kandidata Johna McCaina.

Barack Obama na predstojećim preliminarnim izborima demokrata u Montani i u Južnoj Dakoti mora da osvoji manje od 50 glasova stranačkih delegata kako bi osigurao nominaciju.

Pristalice Hillary Clinton su saopćili da razmatraju mogućnost da ulože žalbu na odluku komiteta Demokratske stranke, koji je odlučio da joj prizna samo dio glasova delegata na preliminarnim izborima u državama Mičigen i Florida.

Rezultati preliminarnih izbora u te dvije američke savezne države do sada su bili nepriznati zbog toga što su u njima prekršena pravila i glasanje održano prije roka, ali je Clinton nedavno započela kampanju za priznanje i tih rezultata, u želji da popravi rezultat u trci za predsjedničku nominaciju.

Međutim, komitet je njenom rivalu Baracku Obami također dodijelio jedan broj glasova delegata u Mičigenu iako se on svojevoljno povukao s preliminarnih izbora u toj državi.

Odluka, u praksi, znači da je rezultat Clintonove u utrci za nominaciju Demokratske stranke nešto bolji nego ranije, ali se nije popravio onoliko koliko se ona nadala.

BBC-ev dopisnik iz Washingtona kaže da bi bilo kakav spor prouzrokovan žalbom iz tabora Clintonove na odluku komiteta značio da će se neizvjesnost produžiti sve do završne konvencije Demokratske stranke, koja se održava u augustu.