Svijet
0

Clinton traži od Rusije "jedinstven" odgovor Sjevernoj Koreji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u utorak svoga ruskog kolegu Sergeja Lavrova, zatraživši od njega "brz i jedinstven" odgovor međunarodne zajednice Sjevernoj Koreji, saopćio je glasnogovornik State Departmenta Ian Kelly.

Hillary Clinton je već telefonirala kineskom ministru Yang Jiechiju, južnokorejskom Yu Myung-hwanu i japanskom Hirofumi Nakasoneu, kao i šefu australske diplomatije Stephenu Smithu, kazao je glasnogovornik, prenosi AFP.

"Ona se aktivno angažirala oko toga da međunarodna zajednica pošalje snažnu poruku Sjevernoj Koreji da mora platiti cijenu za odluku da se angažira na takvom putu", zaključio je on.

Sjeverna Koreja je u ponedjeljk objavila da je "s uspjehom" izvela novu nuklearnu probu. Komunistički režim je istog dana ispalio tri rakete kratkog dometa.

Međunarodna zajednica i Vijeće sigurnosti UN-a osudili su u ponedjeljak ovu novu nuklearnu probu i odlučili da pripreme rezoluciju koja bi sadržala nove sankcije za Pjongjang.

Kelly je naglasio da su Rusija i Kina, dvije stalne članice Vijeća sigurnosti koje su uglavnom protiv sankcija, dale do znanja da će podržati oštru reakciju UN-a, ali da komunistički režim Pjongjanga ipak neće biti izoliran.