Svijet
0

Clinton traži od Irana pomoć da se nađu nestali turisti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Hillary Clinton zatražila je danas od iranske vlade da pomogne da se pronađu nestali američki turisti i da se oni "vrate što je prije moguće".

Clinton je izjavila da SAD dosada nije dobio zvaničnu potvrdu da su iranske vlasti uhapsile troje američkih turista kada su navodno iz Iraka prešli na iransku teritoriju.

"Očigledno je da smo zabrinuti. Želimo da se ovaj slučaj razriješi što je prije moguće i pozivamo iransku vladu da nam pomogne da utvrdimo gdje se nalazi troje nestalih Amerikanaca i da se oni što prije vrate", rekla je ona novinarima.

SAD, koji nema diplomatske veze sa Iranom, zatražio je od Švicarske da traži od Teherana informacije o nestalim američkim državljanima, dodala je Clinton, prenio je Reuters.

Pozivajući se na neimenovane izvore, iranska državna TV stanica al-Alam javila je prije dva dana da su iranske vlasti uhapsile troje američkih turista u blizini granice s Irakom, pošto su stupili na teritoriju Irana. Američki turisti su iz Erbila, glavnog grada iračkog autonomnog regiona Kurdistan, doputovali u srijedu u Sulejmaniju, 260 kilometara sjeveroistočno od Bagdada. Troje od četvero američkih turista su u četvrtak otišli u turističko mjesto Ahmed Ava, istočno od Sulejmanije i blizu granice sa Iranom, poznatom po vodopadima. Četvrti član grupe se razbolio, pa zato nije krenuo sa ostalima već je ostao u Sulejmaniji.

Jedan kurdski zvaničnik je rekao kako se vjeruje da su među turistima dva muškarca i jedna žena i da oni najvjerovatnije nisu poznavali teren, pa nisu ni bili svjesni da su prešli granicu.