Blisti istok
0

Clinton traži hitnu obnovu mirovnih pregovora

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u subotu uvečer u Jerusalemu Izrael i Palestince da hitno obnove mirovne pregovore.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, ona je odbacila glavni palestinski preduvjet za povratak pregovima, naglasivši da o zamrzavanju izgradnje u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali treba da se raspravi u pregovorima.

Kako su istaknuli izraelski mediji, ona je rekla da "nikada nije bilo preduvjeta, a to je uvijek bilo pitanje u okviru pregovora".

Tajnica Clinton je naglasila kako "misli da mi sada pokušavamo ući u pregovore" i najavila da će premijer Netanyahu predstaviti prijedlog svoje vlade o tome šta namjeravaju raditi u vezi s naseljima.

Prema njezinim riječima, to će biti bez presedana u odnosu na raniju situaciju i odgovor na mnoge izražene brige.

"Želim vidjeti da obje strane što je moguće prije počnu pregovore. I predsjednik Obama i ja smo posvećeni sveobuhvatnom mirovnom sporazumu", rekla je Clinton.

Netanyahu je potvrdio da dok Izrael želi ući u pregovore bez preduvjeta, druga strana to ne želi.

Clinton i Netanyahu sastali su se nekoliko sati nakon što je palestinski predsjednik Mahmud Abbas, na sastanku s njom u Abu Dabiju, odbacio prijedlog SAD-a za obnovu pregovora, kako prenose izraelski mediji.

Tokom konferencije za novinare američka državna tajnica je razgovore s Abbasom označila vrlo korisnim.

Po dolasku u Jerusalem, ona se najprije sastala sa izraelskim kolegom Avigdorom Liebermanom i ministrom odbrane Ehudom Barakom.

Lieberman je rekao da palestinski zahtjev za potpunu obustavu izgradnje u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali ima za cilj da onemogući mirovni proces, istakavši da Palestinci to nikada ranije nisu postavljali kao preduvjet za pregovore.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat rekao je da je Clintonova predložila formula za obnovu pregovora tokom sastanka s Abbasom, i to na osnovu razumijevanja o izgradnji u jevrejskim naseljima postignutog između specijalnog američkog izaslanika za Bliski istok Georgea Mitchella i izraelske vlade.

Abbas je na konferenciji za novinare u Abu Dabiju kazao da je obavijestio Clinton da nema novih pregovora ako Izrael ne zamrzne u potpunosti izgradnju u jevrejskim naseljima na zemlji na kojoj Palestinci žele osnovati svoju državu, prenosi WAFA.

Svjetske agencije podsjetile su da su Palestnici ljuti zbog omekšavanja Obaminog stava u odnosu na zahtjev da Izrael ispuni obaveze iz takozvane Mape puta ka miru na Bliskom istoku iz 2003., kojom se poziva na zaustavljanje aktivnosti u naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Obama je septembra na marginama Generalne skupštine UN-a u New Yorku zahtijevao od Izraela samo da pokaže uzdržanost u odnosu na taj problem, a ranije je zahtijevao potpunu obustavu izgradnje.

Netanyahu, koji predvodi desno orijentiranu vladajuću koaliciju, odbija potpuno zaustavljanje podizanja domova za Jevreje, pravdajući se prirodnim priraštajem stanovništva.

On namjerava da završi izgradnju 3.000 kuća koja je već počela i da se istočni Jerusalem izuzme iz bilo kakvog zamrzavanja. Palestinci, međutim, taj dio Jerusalema planiraju proglasiti glavnim gradom svoje buduće države.

Izrael je osvojio istočni Jerusalem i Zapadnu obalu u ratu 1967. Tamo sada zivi oko 500.000 Izraelaca pored 2,8 miliona Palestinaca.

Obamina administracija stavila je postizanje bliskoistočnog mira u sam vrh svojih prioriteta, od početka mandata u januaru ove godine, ali je do sada malo šta postigla da bi taj cilj ostvarila. U ovom trenutku očito nastoji da osigura bar mali pomak jer ranija iskustva upozoravaju da svaki duži zastoj može izazvati novo krvoproliće.