Svijet
0

Clinton stigla u Kabul na susret s Karzaijem

FENA
Hilary Clinton (Foto: Reuters)
Hilary Clinton (Foto: Reuters)
Američka državna tajnica Hillary Clinton stigla je u ponedjeljak uvečer u Kabul da bi se susrela s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem uoči međunarodne konferencije o budućnosti zemlje koju gotovo devet godina razara rat.

"Afganistanci su napravili veliki dio posla, imaju dobar radni tim", izjavila je Clinton u avionu na putu iz Islamabada u Kabul.

"To će biti vrlo produktivno i pokazat će da je afganistansko vođstvo vrlo važno", dodala je državna tajnica.

Clinton treba da se susretne u toku večeri s predsjednikom Hamidom Karzaijem kao i s novim šefom međunarodnih snaga u Afganistanu američkim generalom Davidom Petraeusom.

Afganistan će u utorak biti domaćin međunarodnoj konferenciji tokom koje će vlada i predstavnici više od 60 zemalja donatora pokušati dogovoriti prioritete razvoja i budućnost ove zemlje razorene ratom.

Konferencija treba da označi novu etapu u postepenom procesu osamostaljenja afganistanske vlade u upravljaju zemljom u budućnosti te kako da se odbrani sama kada zemlju budu napustile američke jedinice i NATO, koji su raspoređeni od 2001. godine.

Prema zapadnim diplomatima, predsjednik Hamid Karzai treba da dostavi raspored povećanja vojnih i policijskih snaga kako bi se omogućilo povlačenje stranih jedinica do kraja 2014. godine, jer je ova vojna intervencija sve manje prihvatljiva na Zapadu.