SAD
0

Clinton: S Obamom svijet osjetio veliko olakšanje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Hillary Clinton ocijenila je u utorak da je "svijet osjetio veliko olakšanje" od dolaska na vlast predsjednika Baracka Obame, nakon "šteta" koje je izazvala administracija Georgea Busha.

Ocijenivši "ogromnom ličnom privilegijom" što se nalazi na čelu američke diplomatije u ovom periodu, Hillary Clinton je kazala na improviziranoj konferenciji za štampu da je uočila, nakon mnogobrojnih telefonskih razgovora s kolegama iz inozemstva, da je "stav nove američke administracije predsjednika Obame prema ostatku svijeta vrlo dobro primljen u inozemstvu".

  • Svijet je osjetio olakšanje a ljudi izražavaju zadovoljstvo novom upravom koja je došla i ekipom koju je formirao predsjednik Obama kako bi postigao naše ciljeve u vanjskoj politici, rekla je ona.

Za svoj prvi kontakt s novinarima od dolaska na čelo američke diplomatije, Clinton je odlučila da posjeti novinare koji imaju svoje radne prostore u State Departementu.

  • Moramo popraviti mnoge štete, dodala je ona, ne navodeći izričito administraciju predsjednika Busha, koja je često optuživana za donošenje jednostranih odluka i prezir prema međunarodnim forumima.

Ona je također navela Irak, rekavši da je u utorak telefonom razgovarala s iračkim predsjednikom Jalalom Talabanijem i ministrom vanjskih poslova Hoshyarom Zebarijem, nekoliko dana pred iračke predsjedničke izbore te izrazila podršku Washingtona "demokratskom i stabilnom Iraku".

Dolazak predsjednika Obame dočekan je pozitivno i u regijama svijeta, koje "su bile zanemarene ili se njihovim problemima nije pridavala nikakva pažnja".

  • Dijalog, koji mi obećavamo, pozdravljen je, naglasila je ona.