Obama nije kriv
0

Clinton preuzela odgovornost za smrtonosni napad u Libiji

Klix.ba
Hillary Clinton (Foto: Arhiv/AFP)
Hillary Clinton (Foto: Arhiv/AFP)
Američka sekretarka Hillary Clinton kazala je jučer u intervjuu za CNN kako predsjednik ove države Barack Obama nije kriv za smrtonosni napad koji se desio u septembru ove godine u Libiji već da krivicu snosi ona kao diplomatski vrh SAD-a.

"Preuzimam odgovornost", rekla je Clinton tokom svog puta u Peru.

Američki ambasador Christopher Stevens i još tri američka državljana ubijeni su 11. septembra, kada su deseci naoružanih muškaraca iz kombija napali, a potom spalili zgradu diplomatske misije SAD-a u Bengaziju u Libiji.

Dvojica službenika State Departmenta, koji su bili u misiji u Libiji, kazali su kako su prošle sedmice zatražili pojačanje 16-članog tima u Ambasadi SAD-a u Tripoliju, ali su zvaničnici State Departmenta u Washingtonu odbili njihov zahtjev.

Republikanci u Kongresu SAD-a su proširili broj pitanja o ulozi Hillary Clinton u ovom incidentu. Oni su optužili vanjsku politiku i Obamu za nedavne događaje.

Clinton je odbila odgovoriti na pitanje gdje je bila tokom napada u Bengaziju. "Želim izbjeći političke zavrzlame", kazala je.

Dodala je kako Obama i Joe Biden nisu uključeni u donošenje odluka o stepenu sigurnosti za diplomate u Libiji.

"Mi nismo znali ni za kakav zahtjev o pojačanju sigurnosti", kazao je Biden prošli četvrtak. Odmah potom, kandidat za predsjednika SAD-a Mitt Romney optužio ga je za skrivanje isitine, kao i administraciju preko koje je odbijen zahtjev.

Clinton je branila administraciju u vezi sa slučajem u Bengaziju rekavši kako su motivi napada bili konfuzni. Uposlenici Ambasade i CIA-in tim evakuirani su odmah nakon napada.