Najavili ispaljivanje rakete
0

Clinton pozvala NATO i Rusiju da izvrše pritisak na Pjongjang

FENA
Hillary Clinton (Foto: Arhiv/AFP)
Hillary Clinton (Foto: Arhiv/AFP)
Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u utorak NATO i Rusiju da izvrše pritisak na Sjevernu Koreju kako bi odustala od ispaljivanja rakete za koju Zapadnjaci i jedan dio međunarodne zajednice smatraju da je balistička raketa.

"Sjedinjene Američke Države su duboko zabrinute zbog nedavne najave Sjeverne Koreje da će pristupiti novom ispaljivanju rakete", izjavila je Clinton na skupu ministara vanjskih poslova NATO-a i Rusije u Bruxellesu, navodi se u izvještaju jednog američkog zvaničnika.

"Pozivamo sve koji su ovdje da javno pozovu Sjevernu Koreju na poštivanje obaveza u skladu s odlukama Vijeća sigurnosti UN-a", izjavila je Hillary Clinton.

Pjongjang je u subotu najavio da planira poslati u svemir jednu raketu koja bi između 10. i 22. decembra stavila u orbitu satelit za posmatranje Zemlje.

SAD i njegovi ključni saveznici u Aziji, Južnoj Koreji i Japanu, žestoko su osudili ovu objavu komunističkog režima u Pjongjangu, koji je već pod udarom međunarodnih sankcija nakon dvije nuklearne probe, 2006. i 2009. godine.