SAD
0

Clinton pozdravila korake Armenije i Turske u normalizaciji odnosa

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američka državna tajnica Hillary Clinton u ponedjeljak je pozdravila korake koje su poduzele Turska i Armenija prema normalizaciji odnosa, na sastancima s ministrima vanjskih poslova dviju zemalja u New Yorku.

Turska je u nedjelju najavila da će idućeg mjeseca u Švicarskoj s Armenijim potpisati sporazum o uspostavi diplomatskih odnosa, nakon desetljetne netrpeljivosti zbog pokolja oko 1,5 miliona Armenaca koje je počinilo Otomansko carstvo tokom Prvog svjetskog rata, i upornog negiranja Ankare da se radilo o genocidu.

  • Želim ponoviti našu vrlo snažnu podršku za proces normalizacije koji se odvija između Armenije i Turske, kazla je Clinton novinarima pred sastanak s armenskim ministrom vanjskih poslova Eduardom Nalbandianom.

Ona je također izrazila američku predanost "demokratskom razvoju" Armenije i njezinom ekonomskom prosperitetu, te spremnost za razvoj partnerskih i prijateljskih odnosa s tom zemljom, na sastanku koji je održan u njujorškom hotelu Waldorf Astoria, na marginama 64.zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

Primajući kasnije turskog ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua, Clinton je kazala da "jako cijeni snažnu predanost turske vlade normalizaciji odnosa s Armenijom".

Turski dužnosnici najavili su da bi Davutoglu i Nalbandian 10. oktobra u Zuerichu trebali potpisati protokole o uspostavi diplomatskih odnosa.