Svijet
0

Clinton pobijedila u Kentakiju, Obama u Oregonu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Hillary Clinton u utorak je nadmoćno pobijedila na demokratskim predizborima u američkoj saveznoj državi Kentaki, dok je u Oregonu uvjerljivu pobjedu odnio Barack Obama, došavši na manje od 100 delegata do broja 2.026, koliko ih konvenciji stranke osigurava predsjedničku nominaciju.

Bivša prva dama SAD-a u Kentakiju je pobijedila sa 65 prema 30 posto glasova, dok je u Oregonu nakon 50 posto prebrojanih glasova Obama u vodstvu s 58 prema 42 posto glasova.

Clinton je osvojila najmanje 47 delegata za konvenciju u obje države, a Obama najmanje 32 delegata, prema analizi izbornih rezultata MSNBC-a, prenijele su agencije.

U Kentakiju su svi delegati podijeljeni, dok ih je u Oregonu ostalo 24, gdje je Obama u prednosti. Obama ukupno ima 1.949 delagata, od 2.026 koji automatski osiguravaju nominaciju. Clinton ima 1.769 delegata, prema posljednjim izračunima AP.

"Vi ste nas doveli nadomak demokratske nominacije", rekao je Obama pred razdraganim pristalicama na skupu u Ajovi, saveznoj državi u kojoj je u januaru počeo svoj pobjednički niz.

Barack Obama, 46-godišnji senator iz Ilinoja, prvi je kandidat afričko-američkog porijekla koji se nalazi pred dobivanjem predsjedničke nominacije jedne od dviju velikih američkih stranaka.