SAD žele povećati vojne kapacitete
0

Clinton otputovala u pacifičku Aziju u jeku napetosti s Kinom

FENA
Hillary Clinton (Foto: Arhiv/AFP)
Hillary Clinton (Foto: Arhiv/AFP)
Američka državna tajnica Hillary Clinton otputovala je u četvrtak na Cookove otoke u pacifičkom okeanu, koji su prva etapa njene desetodnevne turneje u Inodneziji, Kini i Rusiji, u jeku napetosti s Kinom.

Kako smatraju stručnjaci, Sjedinjene Američke Države žele da povećaju svoje diplomatske i vojne kapacitete u pacifičkoj Aziji koju već godinama smatraju motorom svjetskog ekonomskog razvoja. Ovo putovanje se isto tako interpretira kao odgovor na utjecaj Kine u regionu, naročito u odnosu na teritorijalne sukobe na Kineskom moru.

Clinton će u petak na Cookovim otocima prisustvovati samitu Foruma pacifičkih otoka, koji okuplja 16 zemalja i teritorija, među kojim su Australija i Novi Zeland, saveznice SAD-a.

U pratnji Hillary Clinton je admiral Sam Locklear, šef američkog zapovjedništva na Pacifiku.

Clinton će u ponedjeljak biti u Indoneziji, azijskoj sili u usponu i prvoj muslimanskoj zemlji na planeti. Washington i Džakarta treba da prodube "partnerstvo", saopćio je State Department.

U utorak i srijedu se očekuje dolazak Hillary Clinton u Peking gdje će razgovarati o "širokoj lepezi važnih pitanja za američko-kineske odnose", s mogućim susretom s predsjednikom Hu Jintaom.