Svijet
0

Clinton održala razgovore s palestinskim liderima

FENA
Foto: AFP/Pool
Foto: AFP/Pool
Američka državna tajnica Hillary Clinton u srijedu je održala razgovore s palestinskim liderima zabrinutim da li će se se nova izraelska vlada pridržavati obaveza iz mirovnog procesa pod američkim vodstvom koji bi doveo do stvaranja palestinske države.

Dan nakon što je obećala da će nova Obamina administracija uvijek štititi izraelsku sigurnost, Clinton je posjetila od Izraela okupiranu Zapadnu obalu kako bi uručila poruku podrške Palestinskim vlastima predsjednika Mahmoud Abbasa, javio je Reuters.

"Mi veoma podržavamo vaše napore pod rukovodstvom predsjednika Abbasa", poručila je Clinton premijeru Salamu Fayyadu, ključnom čovjeku u zapadnim planovima za obnovu pojasa Gaze koja je zamrznuta otkako teritorijom vlada islamistički Hamas.

Hamas, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima 2006., nasilno je preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze od Abbasove frakcije Fatah u 2007. Zapad je ušutkao Hamas zbog njegovog odbijanja da prizna Izrael, odrekne se nasilja i prihvati postojeće prelazne mirovne sporazume.

Clinton je u prvoj posjeti regiji u svojstvu državnog sekretara u vrijeme političke tranzicije u Izraelu, koji je održao izbore 10. februara koiji su doveli do toga da desničar Benjamin Netanyahu bude pozvan da oformi vladu do 3. aprila.

Lideri njegove Likud stranke nespremni su da se obavežu na stvaranje palestinske države pored Izraela, rješenje po "principu dvije države" bliskoistočnog sukoba, što bi ga moglo staviti na put sukoba s Obaminom administracijom.

Clinton se sastala s Netanyahuom i drugim izraelskim političkim liderima u utorak i obećala je da će se Washington "energično zalagati" za stvaranje palestinske države, u rješenju za koje je kazala da je u najboljem izraelskom interesu.

Saleh Rafat, član Izvršnog komiteta Palesatinske oslobodilačke organizacije, izjavio je da će Abbas poručiti Clinton tokom dana da neće biti mirovnih pregovora dok Izrael nedvosmisleno ne pristane na rješenje po principu dvije države.

Rafat je izjavio da će Abbas također zatražiti od Clinton da izvrši pritisak na Izrael da zaustavi širenje nselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu. Palestinci strahuju da bi im izraelska naselja na okupotanoj zemlji, koje je Svjetski sud proglasio nelegalnim, mogla uskratiti solidnu državu.